Още като 15-годишна Клаудия Шайнбаум започва да се интересува от политика.

...
Още като 15-годишна Клаудия Шайнбаум започва да се интересува от политика.
Коментари Харесай

Жена с български корени може да стане президентка на Мексико

Още като 15-годишна Клаудия Шайнбаум стартира да се интересува от политика. Бедността, корупцията и замърсеният въздух в Мексико са тематики, към които младото момиче навремето не остава безразлично. Особено незаслужено, съгласно нея, било това, че не всички млади мексиканци имат шанса да получат положително обучение.

И въпреки че по-късно решава да работи в областта на естествените науки, ползата ѝ към социално-икономическите въпроси остава. Днес Клаудия Шайнбаум е към този момент на 61 години. И желае да стане президентка на Мексико. За целта тя трябваше да се откаже от поста си на кметица на едноименния град, споделя вестник " Юдише Алгемайне ". 

Дядо и баба от България

Дядото и бабата на Шайнбаум по майчина линия идват в Мексико през 40-те години на предишния век. Те бягат от България по времето, в което в Европа господства нацисткият режим. Родителите на татко ѝ са евреи ашкенази от Литва, които емигрират в Мексико преди към 100 години. 

Самата Клаудия е родена през 1962 година в Мексико сити. Тя е разведена и има две деца. Завършила е физика и е специалист по енергийни технологии в Мексиканската академия на науките. Много от членовете на фамилията ѝ също се занимават с просвета. От 2000 до 2006 година Клаудия Шайнбаум отговаря за въпросите на околната среда в столицата, след което краткотрайно се връща към науката. През 2015 става кмет на Тлалпан, най-големия регион на мексиканската столица. Преди пет години пък е определена за кметица на големия мегаполис, написа още " Юдише Алгемайне ". 

Клаудия Шайнбаум през 2021: към момента кметица на Мексико ситиСнимка: Manuel Velasquez/Getty Images

Политическата кариера на Клаудия Шайнбаум не минава без турбуленции. През 2017, като кметица на Тлалпан, тя е упрекната за сриването на учебно заведение по време на земетресение, при което умират 26 души. Подобни обвинявания бяха отправени и през 2021, когато при тежък случай с две мотриси на метрото в Мексико сити починаха 26 души. След един от сериозните ѝ задължения в последните години е битката с насилието против дами. 

" Време е за дами "

Клаудия Шайнбаум ще се бори за номинацията на Движението за национално възобновление ( " Морена " ), партията на сегашния президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той няма право да се кандидатира за идващ мандат. Заради високия му рейтинг обаче се чака " Морена "  да завоюва изборите. 

Повечето изследвания дават на Шайнбаум леко преимущество в конкуренцията за номинацията пред нейния противник Марсело Ебрард, който по-рано в понеделник съобщи, че се отдръпва от поста министър на външните работи, с цел да взе участие в президентската конкуренция. 

В речта, с която разгласи, че се отдръпва от поста на кметица на Мексико сити, Шайнбаум акцентира преимуществата си като академик и природозащитник. " Време е за дами ", съобщи Шайнбаум, представена от английския " Гардиън ". Тя даде обещание да продължи по този начин наречената " промяна "  на Мексико, стартирана от Лопес Обрадор.

***
Вижте и тази наша фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР